Izbornik
Stručno usavršavanje u organizaciji Zavoda za školstvo

Stručno usavršavanje u organizaciji Zavoda za školstvo

Dana 4. travnja 2018. godine u Osnovnoj školi Petra Bakule u Mostaru, održano je Stručno usavršavanje u organizaciji Zavoda za školstvo Mostar. Glavna tema je bila Program i radionica nastave Solfeggia za 1. razred osnovne glazbene škole. Program ovog stručnog usavršavanja je bio namijenjen učiteljima glazbene kulture kao i svim nastavnicima koji rade na nastavi Solfeggia.

Pokretač ove ideje je teoretski aktiv Osnovne glazbene škole Brotnjo u Čitluku kojeg čine profesorice Marina Mitar, Monika Bule i Marta Čolak. Sama izrada i realizacija programa je tekla uz suradnju Marije Polić, profesorice teoretskih predmeta u Glazbenoj školi Ivan pl. Zajc i asistentice na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, na odsjeku za glazbenu kulturu u Mostaru. 

U dvosatnom predavanju svi prisutni su imali priliku detaljno upoznati Funkcionalnu muzičku pedagodiju (FMP) te plan i program rada prema ovoj metodi. Nakon uvodnih predavanja i predstavljanja povijesnog razvoja, kao i osnovnih ciljeva FMP, sudionici su imali priliku aktivno sudjelovati na radionici gdje su voditeljice prof. Marija Polić i prof. Marina Mitar predstavile svoje iskustvo i rad na nastavi Solfeggia uz detaljnu primjenu svih načela Funkcionalne muzičke pedagogije. Ova radionica je pobliže upoznala sudionike s pristupom i načinom rada s djecom i to ne samo na predmetu Solfeggia, nego također i jednim dijelom u nastavi glazbene kulture.

Ovim programom stručnog usavršavanja prikazan je i jedan širi spektar i pogled na pedagoški pristup djetetu u nastavi. To je ujedno rezultat višegodišnjih istraživanja istaknutih ličnosti s područja glazbe, likovne i dramske umjetnosti,  lingvistike, pedagogije, medicine – posebno muzikoterapije itd. Jedna od zaključnih ideja vodilja, kojom je ujedno i zaokruženo ovo predavanje, je ta da glazba nije samo cilj glazbenog školovanja, nego i sredstvo odgoja djeteta u svestraniju i bogatiju ličnost.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in