Izbornik

Odjel za gitaru

Gitara je jedan od najpopularnijih instrumenata današnjice. Taj šesterožičani instrument svoje porijeklo vuče od starih instrumenata (harfa, lutnja, vilhuella), ali današnji oblik dobio je tek početkom 19. stoljeća pa se može reći da spada u grupu mlađih instrumenata.

Često dolazi do zabune jer se misli da je akustična i klasična gitara jedno te isto. Klasična gitara ima svojstvenu konstrukciju i plastične žice što joj daje vrlo karakterističan zvuk ugodan za uho. Djeca koja pristupaju prijemnim ispitima u većini slučajeva nemaju pravu predodžbu o tome što se uči u osnovnoj glazbenoj školi.

Naš plan i program zahtijeva određenu razinu znanja i vještina što se na kraju svake godine ocjenjuje komisijskom provjerom znanja. Nastava se odvija individualno, dva puta tjedno po 30 minuta prva tri razreda, a u višim razredima svaki sat traje 45 minuta. Da bi se zadano gradivo dobro savladalo, nije dovoljno samo redovito pohađati nastavu već i posvetiti određeno vrijeme za samostalan rad kod kuće. Dakle za savladavanje instrumenta nije dovoljno samo imati dobar sluh, ritam i motoriku, već i savjestan odnos spram zadataka koji se trebaju savladati van nastave.

Učenici gitare redovito nastupaju na koncertima Odjela za gitaru, kao i na ostalim koncertima škole. Zapaženi uspjeh postigli su na natjecanjima u Bosni i Hercegovini i inozemstvu kao solisti, ali i kao komorni sastavi.

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in